maanantai 9. marraskuuta 2015

Ihotaudit


Saatiin yksilötehtävä ihosairauksista, tässä oma tehtäväni: 


Psoriaasi krooninen tulehdustauti voi esiintyä kaikilla ihoaluilla, kuten päänahassa, kämmenissä ja kasvoilla. Ihottuman laajuus on taas kovin yksilöllistä. Joillakin voi olla vain pieni alue, kun taas toisella henkilöllä koko ihon peittävä alue. Usein psoriaasi voi olla lieväoireinen, mutta joskus siihen voi liittyä kutinaa ja arkuutta.Yleensä hoitoon riittää oikeanlainen voide, joskus tarvitaan sisäistä lääkitystä.
 Lähde: Terveyskirjasto hakusanalla iho- ja nivelpsoriaasi


Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta. Hiukset alkavat hiljakseen harventumaan, ja lopuksi päälaen alue on kalju. Nuorillakin miehillä hiustenlähtöön kuuluu ohimolahdekkeen syventymistä ja päälaen erottumista hiusten joukosta. 
Lähde: Terveyskirjasto hakusanalla miestyyppinen kaljuuntuminen


Hormonaalinen kaljuuntuminen hormoonijärjestelmä on herkkä reagoimaan erilaisiin muutoksiin. Muutoksia voivat olla mm. stressin seurauksena lisääntyvästi erittyvä androgeeni, joka voi vaikuttaa hiustenlähtöön. Lähde: schwarzkopf.fi
  

Pälvikaljun oireiluna ovat hiusten yllättävä lähteminen yhdestä tai useammasta paikasta. Ennen kaljuuntumista voi kyseisiä kaljuuntuvia paikkoja kutista. Se on merkki tulehduksesta hiusjuurten ympärillä. Hoitoon on tarjolla erilaisia rohtovalmisteita ja jos hiuksia lähtee todella laajalta alueelta, voi lääkäri määrätä sisäisen kortisonikuurin. 
Lähde: Terveyskirjasto hakusanalla pälvikalju 


Hilseilyn voi ehkäistä oikeanlaisilla tuotteilla. Hilsettä on kahdenlaista: kuivaa ja rasvaista. Kuivan hilseen syynä voi olla kuiva hiuspohja tai päänahan vähäinen huuhtelu. Huolellinen huuhtelu on tärkeää! Lisäksi suositellaan käytettäväksi säännöllisesti kosteuttavaa sampoota. Jos tämä ei tepsi, täytyy kokeilla hilsesampoota kuurimaisesti. Rasvainen hilse on rasvoittuvan päänahan ongelma. Puhdistukseen suositellaan syväpuhdistavaa sampoota, sekä lisäksi syväpuhdistavaa kuorinta-ainetta. Varmistaaksesi päänahan tulleen varmasti puhtaaksi, voit myös pestä hiuksesi samalla kerralla kahdesti. Itse rasvaiseen hilseeseen tehoaa parhaiten hiivasienen muodostumista ehkäisevät hilsesampoot.
Lähde: Yhteishyvä hakusanalla hiuspohjan hoito-opas 


Kynsivallin tulehdus on märkivä ja melko voimakkaan punoituksen omaava tulehdus. Siihen liittyy särkyä ja kuumotusta. Hoitona on antibioottikuuri. Märän varalta on käytettävä suojakäsineitä. 
Lähde: Terveyskirjasto hakusanalla kynsivallintulehdus


Huuliherpes on viruksen aiheuttama, huulen rakkuloiva tulehdus. Lääkärissä käyntiä ei yleensä tarvita, vaan huuliherpestä voi itse hoitaa apteekista sataavien itsehoitotuotteiden, esimerkiksi voiteiden sekä laastareiden avulla. Vaiva voi kestää muutamista päivistä viikkoon. Mikäli näkyviä oireita on, kannattaa välttää ihokontakteja muihin ihmisiin.
Lähde: Terve.fi/huuliherpes 


Silmätulehduksen oireina ovat punoitus, rähmiminen, roskantunne silmässä sekä kirvely. Sitä hoidetaan silmätipoilla, eli paikallisena antibioottina. Hoitoa jatketaan yleensä viikko, tai niin kauan kunnes silmätulehduksen omaavalla on ollut kaksi oireetonta päivää. Silmätulehdus tarttuu kosketustartuntana.
Lähde: Terve.fi/silmätaudit 


Infektiotaudit ovat tulehdustiloja,joiden aiheuttajia ovat virukset, sienet ja bakteerit. Tavallisimpia infektiotauteja ovat esimerkiksi pitkittynyt kuumeilu, immuunipuutokset, luiden ja nivelten bakteeritulehdukset. 


Rokot ovat virusten aiheuttamia. Esimerkkinä vesirokko, jonka sairastavat valtaosa ihmisistä. Vesirokko on hyvin tarttuva, ja tartunnan saamiseen riittää samassa huoneessa oleilu. Taudissa ihoon ilmestyy kutisevia ja punaisia rakkuloita.
Lähde:Hyksin.com, Terveyskirjasto/infektiotartuta


Täit imevät verta ihmisen päänahasta, josta johtuu yleensä ainoa oire eli kutina. Päästä löytyy yleensä täiden lisäksi myös täin munia. Täit tarttuvat pitkäaikaisen kosketuksen välityksellä. Täiden tarttumista voi ehkäistä välttämällä pipojen, kampojen yms vaihtoa. Täit vaativat aina hoidoksi siihen tarkoitetun sampookuurin, täikammalla kampaamisen, sekä lakanoiden ja tyynyliinojen hyvän pesun. 
Lähde: Terve.fi/täit


Hiv on virus, joka tuhoaa veren valkosoluja. Se aiheuttaa pysyvän infektion ihmisen puolustusjärjestelmään. Hiv- infektion viimeinen vaihe on aids, jossa ihmisen vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut paljon. Joillekkin ei tule ensioireita ollenkaan, joillekin lievänä esimerkiksi flunssaoireiden kautta. Hiv tarttuu esimerkiksi suojaamattomassa yhdynnässä, verikontaktissa ja äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana. Hiv ei tartu pisaratartuntana, yhteisistä astioista jne. 
Lähde: Punainenristi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti